OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI

Samanaikaisopetus

Työtavasta, jossa samaa ryhmää opettaa kaksi tai useampia opettajia, käytetään yleisimmin nimitystä samanaikaisopetus. Samanaikaisopetusta ovat 
1) avustava opetus, jossa toinen opettaja opettaa, toinen kiertää avustamassa
2) rinnakkaisopetus, jossa opettajilla on omat oppilasryhmänsä luokassa, tai opetus on rinnakkaista, ja käytössä on "työasemat" tai "pysäkit" 
3) täydentävä opetus, jossa tuntisuunnitelma on jaettu osiin opettajien kesken, tai opetus on peräkkäistä
4) tiimiopetus, jossa opettajat puhuvat vapaasti vuorotellen ja opetus on peräkkäistä, nopeasti limittyvää.

Resurssiopettaja 
Koulullamme toimii tällä hetkellä kaksi resurssiopettajaa, jotka toimivat myös samanaikaisopetuksessa sekä joustavissa opetusryhmissä

Joustavilla ryhmittelyillä tarkoitetaan ryhmänmuodostusta, työ- ja toimintatapoja, joissa otetaan huomioon oppilaan yksilölliset oppimis- ja kehitystarpeet. Ensisijaisesti pyritään tukemaan oppilaan opiskelua hänen omassa oppimisympäristössään siten, että opetussuunnitelman tavoitteet saavutetaan.

Joustavat opetusryhmät 

Joustavia opetusryhmiä voidaan muodostaa siten, että 
  • oppilaat jaetaan ryhmiin oppimisvalmiuksien, oppimistyylin tai kiinnostuksen kohteiden mukaan 
  • ryhmiä voidaan muodostaa myös yli luokka-asterajojen
  • ryhmien koostumus vaihtelee toiminnan tavoitteiden tai muun opetuksen tarpeen mukaan lukuvuoden aikana. 

Käytänteet tällä hetkellä 
1.luokkien lukuryhmät, yleensä oppilaat jaetaan kolmeen tai neljään ryhmään, lukemisen valmiuksien mukaan.

6.luokkien matematiikan joustoryhmät, jaetaan kolmeen ryhmään, pyrkien siihen, että kaikki saavuttavat opetussuunnitelman tavoitteet. 

Oppilaita siirretään ryhmästä toiseen, jolloin pienryhmistä tulee oppilaita yleisopetuksen oppitunneille ja tarvittaessa yleisopetuksesta on mahdollisuus siirtyä pienryhmiin joillekin oppitunneille.

Tukiopetus ja osa-aikainen erityisopetus

Tukiopetuksella tarkoitetaan sitä, että opetusta eriytetään 
1) yksilöllisillä tehtävillä
2) oppituntien ulkopuolella 
3) henkilökohtaisella ohjauksella. 

Opettajan velvoite on järjestää tukiopetusta heti, kun oppimisessa tai oppilaan kehityksessä havaitaan viivästystä tai muita ongelmia. Tukiopetus voi olla ennakoivaa, syventävää, yksilöllisesti selkeyttävää tai oppimääriä kertaavaa opetusta.

Osa-aikainen erityisopetus
Oppilas voi saada osa-aikaista erityisopetusta laaja-alaisen erityisopettajan tai erityis-luokanopettajan antamana opetuksena. Opetus voidaan järjestää yksilö- tai pienryhmäopetuksena sekä samanaikaisopetuksena.

Koulunkäyntiavustajat 

Avustajat toimivat luokissa oppilaiden oppimisen ja toiminnan tukena. Avuntarve voi vaihdella lukukaudenkin aikana, jolloin avustajien liikkuvuus luokkien välillä on joustavaa, tällöin apu saadaan kohdennettua tehokkaasti.

Läksykerho 

Koulussamme toimii läksykerho päivittäin, jossa lapsi tekee unohtuneet läksyt aikuisen valvonnassa. Kerho on tarkoitettu pääsääntöisesti 3-6 luokkien oppilaille.

Moniammatillisuus ja oppilashuoltotyöryhmä 

Koulussamme toimii oppilashuoltotyöryhmä, joka toimii moniammatillisesti, tarkoituksena tukea lasta ja nuorta kokonaisvaltaisesti tuen tarpeen ilmaantuessa. 

Oppilashuoltotyöryhmään kuuluu tällä hetkellä rehtori, koulukuraattori, terveydenhoitaja, erityisopettaja. Tilanteen mukaan kutsutaan myös muita tahoja esim. luokanopettaja, psykologi, lääkäri, sosiaalityöntekijä. Vanhemmat ovat aina mukana lapsensa asioita käsiteltäessä. Oheisesta linkistä löytyy tarkemmin tietoa asiasta. Oppilashuolto ja koulun sosiaalityo

Varhainen puuttuminen 

Rovaniemen kaupungissa toteutetaan varhaista avointa yhteistyötä Tom Arnkilin kehittämien eettisten periaatteiden mukaisesti. Eettiset periaatteet on muokattu lapsi- ja nuorisopoliittisen ohjelman arvojen - avoimuus, inhimillisyys, osallisuus, tasa-arvoisuus, turvallisuus, vastuullisuus ja yhdessä tekeminen - pohjalle.

Koulussamme toteutetaan varhaisen puuttumisen strategiaa, jonka tarkoituksena on
-ennaltaehkäistä vaikeuksien syntymistä 
-tunnistaa mahdollisimman varhain tuen tarpeet ja antaa tukea mahdollisimman varhain
-tehdä yhteistyötä vanhempien kanssa ; lapsen/oppilaan huoltajien osallisuus oppimisen ja koulunkäynnin tuen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa
-yhteisten päämääriin ja tavoitteisiin pyrkiminen.

Tiedonsiirto nivelvaiheissa

Rovaniemen Oppilashuollon strategiassa on kuvattu esi- ja alkuopetuksen sekä ala- ja yläkoulun väliset siirtymävaiheen tukitoimet. Siirtymävaiheen tukitoimissa on tärkeää 
1) oikean tiedon antaminen avoimesti eri osapuolten välillä
2) lapsen/nuoren ja huoltajan osallisuus tiedonsiirrossa.

Tuen kolmiportainen malli 

Tuen kolmiportainen malli

 

Näitä sivuja on päivitetty viimeksi 20.01.2011

Ylikylän koulu - Ari Petrelius