Tietoa koulusta
Oppiaineet

  Oppilaanohjaus

  Äidinkieli ja kirjallisuus
  Suomi toisena kielenä

  Biologia
  Maantieto
  Filosofia
  Psykologia
  Historia ja yhteiskuntaoppi

  Elämänkatsomustieto
  Luterilainen Uskonto
  Ortodoksinen Uskonto

  Kemia
  Fysiikka

  Tietotekniikka

  Pitkä Matematiikka
  Lyhyt Matematiikka

  Kuvaamataito
  Musiikki

  Liikunta ja terveystieto

  Englanti
  Italia
  Ranska
  Ruotsi
  Saksa
  Venäjä

Opettajakunta
Opinto-ohjaajat
Oppilaskunta
IB-Linja
Kuvataidelinja
Kuvia
Yhteystiedot

ÄIDINKIELI (AIA)

Äidinkielessä on kuusi pakollista kurssia (1 - 6), kaksi syventävää kurssia (7 ja 8) ja viisi soveltavaa kurssia (9 - 11 ja 13 - 14). Pakolliset kurssit on paras suorittaa numerojärjestyksessä. Ensimmäisen kurssin (AIA 1) jälkeen kahden peräkkäisen kurssin suoritusjärjestystä voi vaihtaa. Syventävän Puhumisen kurssin (AIA 7) voi ottaa opiskeluohjelmaan kahden pakollisen kurssin jälkeen. Syventävä Kirjoittamisen kurssi (AIA 8) on paras suorittaa vasta pakollisten kurssien jälkeen. Soveltavien kurssien sopivasta ajankohdasta on mainittu kurssin kuvauksessa. Kurssien itsenäisestä suorittamisesta osallistumatta opetukseen on neuvoteltava opettajien kanssa. Kurssit AIA 1 sekä syventävät ja soveltavat kurssit eivät sovellu itsenäisesti suoritettaviksi.

Pakolliset kurssit

KIELI TIEDON HANKKIMISEN JA VÄLITTÄMISEN KEINONA (AIA 1)
Kurssi on perusvalmiuksien kurssi, jonka aikana vahvistetaan kielenkäytön ja opiskelun taitoja. Kerrataan kieliopin keskeiset käsitteet. Harjoitellaan puheenvuoron valmistamista ja esittämistä. Kirjoitetaan omasta kokemuspiiristä ja luettujen tekstien pohjalta. Opetellaan hallitsemaan kirjoitetun kielen normit. Luetaan kaunokirjallisuutta ja eritellään lukemistapahtumaa. Totutaan pari- ja ryhmätyöhön. Arvostelussa otetaan huomioon aine(et), referaatti, oikeinkirjoitustaito ja kielitieto sekä puheenvuoro. Kurssikokeessa referaatti, kielenhuoltotehtäviä ja oppikirjan keskeiset asiasisällöt.

TAITEESTA OMAAN ILMAISUUN (AIA 2)
Kurssilla perehdytään sanataiteen lajeihin. Luetaan kaksi kaunokirjallista teosta, yhteisenä Aleksis Kiven Seitsemän veljestä. Kirjoitetaan sanataiteesta ja kulttuurista, mahdollisia tekstilajeja kirjallisuusessee ja arvostelu. Harjoitellaan fiktion kirjoittamista ja esittämistä. Teatteri- tai elokuvaesitys voidaan liittää kurssiin. Työtapana portfoliotyöskentely. Arvioinnin kohteena on erityisesti kaunokirjallisuuden luku- ja käsittelytaito. Koepäivänä portfolioseminaari.

TEKSTIN RAKENTUMINEN JA TULKITSEMINEN (AIA 3)
Kurssin aikana opitaan erittelemään ja tulkitsemaan erilaisia tekstejä huomion kohteena tekstityypit ja tekstilajit. Opitaan suunnittelemaan, muokkaamaan, kirjoittamaan ja esittelemään omia tekstejä Harjaannutaan omatoimiseen kielenhuoltoon. Luetaan runsaasti novelleja. Työtapana voi käyttää lukupäiväkirjaa. Arvosteltavia näyttöjä ovat otsikon ja aineistojen, mm. novellien pohjalta kirjoitetut aineet. Koepäivänä lukupäiväkirjaseminaari tai kirjallinen tekstitaidon koe novellista.

KIELEN VALTA (AIA 4)
Kurssilla perehdytään kielellä vaikuttamiseen. Harjoitellaan mielipiteen ilmaisemista puhumalla ja kirjoittamalla. Tutkitaan mediatekstejä. Luetaan ainakin kaksi teosta, joita tarkastellaan vaikuttamisen näkökulmasta. Yhteisenä teoksena on Väinö Linnan Tuntematon sotilas. Työtavoiksi sopivat yhteistoiminnallinen opiskelu ja projektityöt. Arvioinnin kohteena on erityisesti argumentoinnin taito puheissa ja kirjoituksissa. Kirjallinen kurssikoe keskeisestä teoriasta ja luetuista teoksista.

KIRJALLISUUS AIKANSA ILMENTÄJÄNÄ (AIA 5)
Kurssilla perehdytään länsimaisen kirjallisuuden aikakausiin ja tyylivirtauksiin. Opiskelija valitsee lukuohjelmaansa klassikoita vähintään kaksi, laatii niiden pohjalta kirjallisuusesseen sekä osallistuu kirjallisuuskeskusteluun. Arvostelussa otetaan huomioon lukuohjelman laatu ja laajuus sekä sen käsittely, esimerkiksi essee sekä keskustelu. Kirjallinen kurssikoe kirjallisuuden historiasta, tyylikausista ja omasta lukuohjelmasta.

KIELI, KIRJALLISUUS JA IDENTITEETTI (AIA 6)
Kurssilla perehdytään suomen kieleen ja suomalaiseen kirjallisuuteen. Lukuohjelmaansa opiskelija valitsee vähintään kaksi suomalaisen kirjailijan teosta. Edellisillä kursseilla käsitellyt teokset eivät kelpaa. Kirjallinen kurssikoe suomen kielen ja Suomen kirjallisuuden historiasta sekä omasta lukuohjelmasta.

Syventävät kurssit

PUHUMISEN KURSSI (AIA 7)
Harjoitellaan puhumista yleisön edessä ja tavoitteellista keskus-telua ryhmässä. Opetellaan hallitsemaan esiintymisjännitystä. Totutaan arvioimaan puheviestintää. Kurssin voi suorittaa jo ensimmäisenä opiskeluvuonna. Kurssin arvosana perustuu harjoitteluun ja koepäivän näyttökokeeseen.

KIRJOITTAMISEN KURSSI (AIA 8)
Harjoitellaan kirjoittamista aineistojen ja otsikon pohjalta. Kurssi valmentaa ylioppilastutkinnon äidinkielen kokeeseen ja sille voi osallistua kuuden pakollisen kurssin jälkeen. Kurssin arvosana perustuu kirjallisiin näyttöihin. Kurssikokeena kirjoitetaan preliminääriaine.

Soveltavat kurssit

LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI (AIA 9)
Kurssilla opetellaan kirjoittamaan fiktiivisiä tekstejä. Arvioidaan ja muokataan omia ja toisten tekstejä. Totutellaan kritiikkiin. Kurssia suositellaan Taiteesta omaan ilmaisuun -kurssin jälkeen. Kurssi arvostellaan suoritusmerkinnällä. Koepäivänä päättöseminaari.

VIESTINTÄKURSSI (AIA 10)
Kurssilla keskitytään julkaistavien tekstien tuottamiseen. Julkaisutapa sovitaan kurssin alun yhteissuunnittelussa. Kurssi voi toteutua esimerkiksi sanomalehtikurssina yhteistyössä paikallisen lehtitalon kanssa taikka verkkojulkaisukurssina. Kurssia suositellaan toisen vuoden opiskelijoille. Kurssi arvostellaan suoritusmerkinnällä, ja sanomalehtikurssista saa erillisen todistuksen. Koepäivänä tulosten ja tuotosten arviointipalaveri esimerkiksi lehtitalossa.

ILMAISUTAIDON PERUSKURSSI (AIA 11)
Kurssi kartuttaa esiintymistaitoja, poistaa esiintymisjännitystä ja rohkaisee opiskelijaa ilmaisemaan itseään. Työtapana käytetään monipuolista harjoittelua, kuten rentoutumisharjoituksia, leikinomaisia ryhmä-. pari- ja yksilötehtäviä, aisti- ja liikeharjoituksia, improvisointi- ja pantomiimiharjoituksia. Tutustutaan teatteriin tms. esiintymiseen. Kurssia suositellaan kahden pakollisen kurssin jälkeen. Kurssi arvostellaan suoritusmerkinnällä. Koepäivänä kulttuuripäiväkirjan esittely, draamatyö tms. yhteissuunnittelussa sovittava näyttö.

KEHITY KIRJOITTAJANA (AIA 13)
Tekstinhuollon ja kirjoittamisen kurssi, jonka aikana kirjoitetaan, korjataan ja muokataan omia tekstejä sekä opetellaan hakuteosten ja kielenoppaiden käyttöä. Kurssille voi osallistua ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen. Kurssi arvostellaan suoritusmerkinnällä. Koepäivänä palautekeskustelut.

KIRJALLISUUSKURSSI (AIA 14)
Kurssilla perehdytään kaunokirjallisuuteen. Voidaan keskittyä johonkin tiettyyn kirjallisuusteemaan tai valita jonkin tietyn kieli- ja kulttuurialueen kirjallisuutta. Kurssin aikana tuotetaan lukupäiväkirja ja esseitä sekä osallistutaan kirjallisuuskeskusteluihin. Kurssi arvostellaan suoritusmerkinnällä.