Tietoa koulusta
Oppiaineet

  Oppilaanohjaus

  Äidinkieli ja kirjallisuus
  Suomi toisena kielenä

  Biologia
  Maantieto
  Filosofia
  Psykologia
  Historia ja yhteiskuntaoppi

  Elämänkatsomustieto
  Luterilainen Uskonto
  Ortodoksinen Uskonto

  Kemia
  Fysiikka

  Tietotekniikka

  Pitkä Matematiikka
  Lyhyt Matematiikka

  Kuvaamataito
  Musiikki

  Liikunta ja terveystieto

  Englanti
  Italia
  Ranska
  Ruotsi
  Saksa
  Venäjä

Opettajakunta
Opinto-ohjaajat
Oppilaskunta
IB-Linja
Kuvataidelinja
Kuvia
Yhteystiedot

HISTORIA JA YHTEISKUNTAOPPI (HYA)

Suoritusjärjestys

Historiassa ja yhteiskuntaopissa on viisi pakollista (1-5), viisi syventävää (6-10) ja kuusi soveltavaa (11-16) kurssia. Kurssi 1 on suoritettava ensimmäisenä. Pakolliset kurssit olisi hyvä suorittaa numerojärjestyksessä siten, että kurssi 2 ensimmäisenä lukuvuonna, kurssit 3 ja 4 toisena ja kurssi 5 kolmantena lukuvuonna. Syventävät ja soveltavat kurssit voi valita vapaasti, mutta opiskelun onnistumisen vuoksi kurssien yhteydessä olevaa suositusta olisi hyvä noudattaa. Kursseja 1, 4, 5, 9 ja 10 ei voi suorittaa itsenäisesti opiskellen.

Pakolliset kurssit

IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI (HYA 1)
Kurssilla tutustutaan eurooppalaisen ihmisen elinoloihin Euroopan historian taloudellisyhteiskunnallisina sekä poliittisina murroskausina. Yhteissuunnittelussa valitaan syventävät pienryhmätyön aiheet. Kurssilla kehitetään opiskeluvalmiuksia mm. teksti-, kartta- ja kuva-analyysiharjoitusten avulla.

EUROOPPALAINEN IHMINEN (HYA 2)
Kurssilla perehdytään eurooppalaisen ihmisen arvomaailmaan ja tapakulttuuriin antiikin ajasta nykypäiviin. . Oppisisältöä syvennetään yhteissuunnittelussa valittujen historiallisten näytelmien ja/tai historiallisen sanomalehden avulla pienryhmätyönä. Kurssiin kuuluu eri aikakausiin liittyviä analyysitehtäviä yksilö ja/tai parityönä sekä opiskelijan oman valinnan pohjalta laatima suppea kirjoitelma. Kurssin kokonaisarvioinnissa otetaan huomioon opiskelijan kurssiaikaiset tuotokset, tuntityöskentelyyn osallistuminen ja oppimispäiväkirja Kurssi suositellaan suoritettavaksi ennen HYA 3-kurssia

KANSAINVÄLISET SUHTEET (HYA 3)
Kurssi on kansainvälisen politiikan analyysikurssi, jossa 1800- ja 1900-luvun tapahtumia tarkastellaan aatteellisen, taloudellis-yhteis ja poliittisen viitetaustaustan pohjalta. Yhteissuunnittelussa valittuja teemoja syvennetään yksilö-, pari- ja/tai pienryhmätyönä toteutettavien dokumenttianalyysien avulla. Kurssin aikana opiskelija laatii ajankohtaisraportin seuraamalla ja arvioimalla kriittisesti valitsemaansa kansainvälisen politiikan tapahtumia. Kurssin arvioinnissa otetaan huomioon opiskelijan oppimispäiväkirja. Kurssi suositellaan suoritettavaksi ennen kurssia HYA 4.

SUOMEN HISTORIAN KÄÄNNEKOHTIA (HYA 4)
Kurssin tavoitteena on antaa yleiskuva Suomen sisäisestä kehityksestä ja Suomen kansainvälisen aseman muutoksista 1800- ja 1900-luvulla.Aihekokonaisuuksia syvennetään dokumenttianalyysitehtävin yksilö- ja/tai pienryhmätyönä. Soveltuvin osin kurssiin liitetään Lapin ja Rovaniemen historiaa ja opiskelua Arktikumissa. Kurssin aikana opiskelijan laatii kirjoitelman valitsemastaan Suomen historiaan liittyvästä tapahtumasta tai henkilöstä joko haastattelun tai pientutkimuksen pohjalta. Kurssi suositellaan suoritettavaksi ennen kurssia HYA 5

VALTARAKENNELMAT, VALTIO JA YKSILÖ (HYA5)
Kurssilla tutustutaan ajankohtaista uutisaineistoa hyödyntäen Suomen poliittisen järjestelmän ja yhteiskuntapolitiikan yleispiirteisiin. Opiskelija perehdytetään Suomen kansalaisen vaikuttamismahdollisuuksiin, kunnalliseen päätöksentekoon ja kunta- ja aluetason hallintoviranomaisten toimintaan yksilö-, pari- ja/tai pienryhmätyönä toteutettavien analyysitehtävien, ajankohtaisraporttien ja opintokäyntien avulla. Kurssi suositellaan suoritettavaksi kurssin HYA 4 jälkeen.

Syventävät kurssit

SUOMEN HISTORIA ENNEN AUTONOMIAN AIKAA (HYA 6)
Miten Suomen väestö muotoutui esihistoriallisena aikana? Miten suomalaiset liitettiin keskiajalla osaksi länsieurooppalaista kulttuuria? Miten Suomen joutuminen osaksi Ruotsin suurvaltaa muutti maamme kansainvälistä asemaa ja suomalaisten elinoloja? Opiskeluteemoja voidaan syventää opiskelijoiden esitelmien ja / tai suppeiden projektitöiden avulla. Lapin ja Rovaniemen historiaa ennen 1800-lukua opiskellaan voidaan osittain opiskella Arktikumissa ja / tai Pöykkölän kotiseutumuseossa sekä Lapin metsämuseossa.

KULTTUURIEN KOHTAAMINEN (HYA 7)
Kurssi antaa opiskelijalle mahdollisuuden perehtyä Euroopan ulkopuolisiin alkuperäiskulttuureihin ennen eurooppalaisten tuloa, kulttuurien kohtaamiseen seurauksineen sekä alkuperäiskulttuureihin tänä päivänä. Opiskelijoiden yhteissuunnittelussa valitsemat pienimuotoiset tutkimusaiheet ja pari- ja/tai pienryhmätyöskentely syventävät aihekokonaisuuksia. Kurssilla opiskellaan lähteiden kriittistä käyttöä ja kirjoitelman laadintaa. Opiskelijaryhmän ja/tai opiskelijan oma itsearviointi voidaan ottaa huomioon kurssin arvioinnissa.

MAAILMA TÄNÄÄN (HYA 8)
Kurssi antaa opiskelijalle mahdollisuuden laajentaa ja syventää tietojaan tämän päivän kansainvälisestä politiikasta. Kurssilla tutkitaan ajankohtaisia maailman tapahtumia suomen ja/ tai vieraskielisen materiaalin avulla ja internetin tietokantoja hyödyntäen. Yhteissuunnittelussa opiskelijat valitsevat syventävät tutkielma-aiheet. Kurssilla opiskellaan kriittistä lähteiden käyttöä, tutkielman laadintaa ja tutkimuksen esittelyä. Opiskelijaryhmän ja/tai opiskelijan oma itsearviointi voidaan ottaa huomioon kurssin arvioinnissa. Kurssin valintaa suositellaan HYA 3-kurssin jälkeen, koska se täydentää ja syventää 3.:n kurssin oppisisältöä.

SUOMEN TALOUSELÄMÄ (HYA 9)
Kurssilla perehdytään Suomen kansantalouden perusteisiin ja pörssimaailmaan. Mikä on poliittisten päättäjien, Suomen Pankin ja työmarkkinajärjestöjen valta ja vastuu Suomen talouspolitiikasta päätettäessä. Miten Suomen EU:n ja EMU:n jäsenyys vaikuttaa kansalliseen talouspolitiikkaan? Mitkä ovat suomalaisen hyvinvointivaltion vahvuudet ja heikkoudet? Teemoja voidaan syventää opintokäyntien yhteydessä, opiskelijoiden ajankohtaisraporttien pohjalta ja/tai pörssiuutisia seuraamalla. Opiskelijoita ohjataan talousuutisten kriittiseen seuraamiseen. Kurssi täydentää HYA 5-kurssin oppisisältöä. Kurssi antaa valmiudet lukiolaisten valtakunnalliseen Talousguru-kilpailuun.

KANSALAISEN LAKITIETO (HYA 10)
Kurssi antaa opiskelijalle perustietoa kansalaisen oikeuksista ja velvollisuuksista sekä perusvalmiudet ratkaista yksinkertaisia arkipäivän oikeusongelmia. Oppiaines painottuu sopimus-, perhe-, perintö- ja rikosoikeuteen. Oikeudellisia kysymyksiä pohditaan esimerkkitapausten avulla ja asiantuntijavierailujen yhteydessä. Opintokäynneillä tutustutaan mm. oikeusistuinten ja poliisin toimintaan.

YLEINEN TAIDEHISTORIA (HYA 14) pakollinen kuvataidelinjalaisille
Kurssi perehdyttää maailman kuvataideperinteeseen.

SUOMEN TAIDEHISTORIA (HYA 15) pakollinen kuvataidelinjalaisille
Kurssi perehdyttää Suomen kuvataideperinteeseen videoyhteyksiä ja tietokantoja hyödyntäen. Opiskelijoiden yksilö- ja parityöt syventävät oppisisältöä.

Soveltavat kurssit
ULTIMA THULEN TIELLÄ (HYA 11)
Kurssilla tutustutaan oman maakunnan menneisyyteen, nykyisyyteen ja tulevaisuuteen perehtymällä monipuolisesti lappilaisuuteen ja pohjoisuuteen. Aihekokonaisuudet valitaan opiskelijoiden kiinnostuksen mukaisesti. Opiskelijoiden yksiö- tai pienryhmätyönä laatimien suppeiden projektitöiden esittelyt syventävät aihekokonaisuuksia. Opiskelu voidaan toteutettaa osittain Arktikumin, Lapin maakuntamuseon ja Pöykkölän kotiseutumuseon näyttelyjen avulla. Kurssiin voidaan liittää omakustanteinen maakuntaretki.

SUURVALTOJEN HISTORIA (HYA 12)
Kurssi antaa mahdollisuuden perehtyä Yhdysvaltain, Venäjä-Neuvostoliiton ja Kiinan uuden ja uusimman ajan historiaan. Aihekokonaisuudet valitaan opiskelijoiden kiinnostuksen mukaisesti yhteissuunnittelussa. Pohditaan, miksi suurvallat syntyvät ja miksi menneisyyden suurvallat ovat kukistuneet. Kurssilla laaditaan suppea kirjoitelma parityöskentelynä opiskelijoiden valitseman suurvallan noususta tai tuhosta.

YRITYSTALOUS JA TYÖELÄMÄÄN TUTUSTUMINEN (HYA 13)
Kurssi painottuu yritystalouden ja yrittäjyyden merkityksen hahmottamiseen pari- ja/tai pienryhmätyöskentelynä. Asiantuntijavierailut ja opintokäynnit Rovaseudun yrityksiin syventävät oppisisältöä. TET-työskentelyn yhteydessä opiskelijat laativat pienimuotoisen yritystutkimuksen tai työmarkkina-analyysin. Opiskelijan itsearviointi voidaan ottaa huomioon kurssin arvioinnissa.

EUROOPPA-KURSSI (HYA 16)
Kurssilla perehdytään pääpiirteittäin Euroopan unionin nykyiseen toimintaan ja tulevaisuuden näkymiin sekä eurooppalaiseen tapakulttuuriin. Yhteissuunnittelussa valitaan syventävät pienryhmätyöteemat. Asiantuntijavierailut, monipuolinen EU-materiaali ja Internetin välittämät tietokannat täydentävät opintoja. Kurssi antaa valmiudet Euroopan parlamentin Suomen edustajiston järjestämään EUROMITTA -kilpailuun. Opiskelijan itsearviointi voidaan ottaa huomioon kurssin arvioinnissa

HUOM!
Kaupalliselle alalle aikovan kannattaa valita HYA 9 Suomen talouselämä, HYA 13 Yritystalous ja työelämään tutustuminen sekä matematiikasta MAB 7 Talousmatematiikka.